Д-р Врабевски: Младите да гледат с оптимизъм на Европа
Д-р Врабевски: Младите да гледат с оптимизъм на Европа / БГНЕС, архив

Въпреки напрегнатата геополитическа обстановка, младите хора трябва да гледат с оптимизъм на Европа. Мисията на хората е да се научат да живеят за другите хора. Това заяви преди началото на XVIII-ия международен семинар на Фондация „Българска памет“ нейният създател д-р Милен Врабевски.

По традиция фондацията събира децата, за да ги научи да изповядват европейските идеи и да се възползват за своето кариерно развитие от възможностите, които дава членството ни в Европейския съюз, обясни д-р Врабевски.

“Единни в многообразието се прилага като принцип и тук. Независимо от какъв произход са като държава, религиозна принадлежност, или области в България с различен характер, тези деца имат един много силен обединяващ фактор – родният език. Майчиният език е предпоставка и за икономическо сътрудничество и развитие“, коментира той.

Младото поколение българи трябва да носи духа на европейската културна идентичност и същевременно да съхрани родните ни традиции и общностни устои. Местните асоциации на българите в чужбина имат все по-голямо желание да си сътрудничат с организации в родината си, показват наблюденията на общественика.

„Ние градим мостове. Създаваме условия за младите хора да търсят нови начини за кариерна реализация и го базираме на възможно най-красивото – родното, българското, традиционното, пречупено през призмата на евроценностите“, заяви д-р Врабевски.

XVIII-ият пролетен семинар на Фондация "Българска памет" ще продължи до събота включително.