/ ThinkStock/Getty Images
Актуалният щам тази година е "Мичиган"
Д-р Тодоров за грипа тази година
95653
Д-р Тодоров за грипа тази година
  • Д-р Тодоров за грипа тази година
Ваксините срещу грип не предпазват от грипна инфекция. Намаляват обаче рисковете и усложненията при евентуално разболяване. Това заяви в интервю за Дарик д-р Илиян Тодоров от Клиниката по инфекциозни болести към болница „Света Марина“ във Варна.

Най-добре е ваксината срещу грип да се поставя през октомври или ноември, тъй като максималният ефект на имунна защита се достига 20 дни след поставянето, обясни специалистът. Той посъветва при купуване на препарата да се гледа годината, тъй като всяка ваксина е предназначена за актуалния през годината щам. 

Актуалният за тази година грипен щам е наречен "Мичиган" (на името на американския щат, в който е изолиран). Той е брат-близнак на щама "Калифорния", който циркулираше миналата година.

Супер помощници в борбата с грипа

Едва 2% от българите са се ваксинирали срещу грип миналата година. Тази година процентът е два пъти по-голям, сочат данните към днешна дата. 

Не се препоръчва ваксиниране на хора, които имат алергия към яйчни продукти. Ваксините се произвеждат чрез култивиране на вируси  върху кокоши ембриони, което означава, че в тях има съвсем малко количество яйчен белтък, разясни д-р Тодоров. 

Първите 4 случая на грипна инфекция са регистрирани  през декември в страната. Във Варна все още няма официално регистриран случай, посочи специалистът по инфекциозни болести. Той разкри, че смъртността от грип във Варненско е много ниска, тъй като пациентите търсят навреме медицинска помощ. 

Пикът на грипната инфекция обикновено е в края на януари и началото на февруари. След средата на февруари случаите започват постепенно да намаляват. Срещат се обаче в края на април и дори в началото на май. 

Пик на грипна епидемия се очаква след Нова година

Грипните вируси се размножават изключително добре при ниски температури и при висока влажност на въздуха, което се получава когато се приберем вкъщи и сгреем средата, в която живеем. В същото време заради ниските температури отвън по-често семействата прекарват продължително време в едно помещение. Ако те не бъде проветрявани редовно, предаването на грипната инфекция се улеснява, отбеляза медикът.

Грипната инфекция е най-опасна за деца под 2 години и възрастни над 65 години. Сред рисковите групи са бременни жени и страдащите от хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, диабет и астма.

Грипът се различава от обикновената настинка по това, че започва с внезапно повишаване на телесната температура до 40-41 градуса и тежко втрисане. Характерна е и болка в очните ябълки и зад тях. Освен това болните от грип обикновено са на легло.
 
До 48 часа след поява на симптомите лечението може да е ефективно, като не включва антибиотици. При неправилно лечение на грип може да се стигне до пневмония или друго заболяване на дихателната система. 

Хомеопатията може да е полезна само като профилактика срещу вирусна инфекция.  

Целият разговор с д-р Илиян Тодоров е в прикаченото аудио.