ЦСКА разпиля Черно море за едно полувреме
ЦСКА разпиля Черно море за едно полувреме / Sofia Photo Agency

Лидерът във временото класиране на А група ЦСКА не се впечатли от гръмкия успех на Черно море срещу Монтана в предишния кръг и разби „моряците“ с категоричното 4:1 като домакин. Пред 10 000 зрители на „Българска армия“ „червените“ изиграха страхотно първо полувреме и постигнаха комфортна преднина, заради която през втората част мачът просто се доиграваше.

Двамата треньори заложиха на очаквани състави с оглед обявените групи преди двубоя. Нджонго Присо започна като титуляр за ЦСКА по десния фланг на мястото на Георгиан Паун, след като изтърпя наказанието си от 4 мача. Жуниор Мораес действаше на върха на атаката, докато Антон Карачанаков започна на левия фланг. Неубедителния срещу Славия Антонио Томас започна на резервната скамейка за сметка на Николай Дюлгеров.

Румен Николв водеше атаката на Черно море заради контузиите на Ермес Паломино и Мирослав Манолов. Дончо Атанасов, Ивелин Янев и Росен Колев също пропуснаха срещата заради травми, а на тяхно място се появиха Симеон Симеонов, Християн Попов и Живко Атанасов.

ЦСКА започна шеметно срещата и дръпна с 1:0 само 5 минути след началния съдийски сигнал. Жуниор Мораес бе фаулиран фронтално срещу Петър Денчев и Антон Карачанаков застана зад топката, която бе на около 25 метра от вратата на „моряците“. Юношата на „червените“ завъртя топката над стената, но нацели напречната греда. Борис Галчев стигна първи до кълбото и го прати в опразнената врата.

Секунди по-късно Мораес изпусна изгодно положение за ново попадение, когато Карачанаков свали с глава една висока топка в краката му. Бразилецът пое около точката за дузпата, обърна се и стреля ниско, но право в тялото на Петър Денчев.

В 25-ата минута обаче стражът на гостите капитулира пред Мораес. „Десетката“ на червените направи самостоятелен пробив отляво, събра няколко души около себе си и с рязък финт си освободи място за стрелба в пеналта, а Денчев само изгледа как топката се оплита в левия му ъгъл.

Гостите обаче бързо се върнаха в срещата, като само 4 минути след второто попадение за домакините получиха правото да изпълнят наказателен удар. Румен Николов бе изведен хубаво в пеналта, поведе си топката над крака на Крачунов, който се опита да я отнеме, но закачи нападателя на гостите и съдията Христо Ристосков посочи бялата точка. Георги Илиев не остави шансове на Мболи, като стреля в горния ляв ъгъл на вратата му, а вратарят се хвърли в другата посока.

В следващите минути двата тима си размениха по една опасна ситуация, като първо Тодор Янчев шутира покрай вратата от 28 метра, а след това Крачунов трябваше да пресече с шпагат остро центриране към Фернандес, който дебнеше до левия страничен стълб на Мболи.

В 41-ата минута Ристосков отново отсъди дузпа, но този път в полза на ЦСКА. Присо бе намерен добре отдясно в наказателното поле и веднага подаде към нахлуващия през центъра Мораес, но бразилецът бе съборен от Християн Попов. Топреализаторът на „червените“ се нагърби с изпълнението и направи резулатата 3:1 с 12-ия си гол в шампионата.

През второто полувреме и двата тима видимо намалиха оборотите, като ЦСКА играеше по-затворено и приемаше играта в собствената си половина. Закономерно и опасностите пред Денчев и Мболи почти липсваха.

Бандаловски и Мораес имаха добри възможности да застрашат Денчев след корнери пред вратата на Черно море, но стражът на гостите се намеси добре.

Най-чистото положение за Черно море през втората част дойде в 73-ата минута. От десния фланг Сашо Александров центрира към Румен Николов в наказателното поле, нападателят не успя да овладее топката, но тя стигна до Георги Божилов, който на шега премина през Бандаловски и стреля мощно в горния ляв ъгъл на Мболи. Алжирецът обаче внимаваше и акробатично изби в ъглов удар.

След изпълнението на статичното положение последва бърза контраатака на „червените“, Моарес пробяга отляво 40 метра с топка в крака и обърна атаката към Тодор Янчев. Капитанът на ЦСКА опита да прехвърли Денчев още с първото си докосване, но кълбото хвана твърде висока парабола и вратарят успя да се върне обратно и да избие.

Последното попадение падна десетина минути преди края, когато отново Мораес организира контраатака. Бразилецът проби през центъра и подаде надясно към резервата Станислав Костов. Християн Попов пробва да изчисти топката, но шпагатът му я прехвърли в мрежата зад безпомощния Денчев.

Победата увеличи поне за няколко часа аванса на ЦСКА пред втория Лудогорец на 9 точки, като „червените“ имат актив от 63 преди мача от кръга на разградчани срещу Литекс.

Черно море засега запазва 7-ата си позиция с 43 точки, но може да бъде изпреварен от Славия, ако „белите“ не загубят двубоя си срещу Локомотив Пловдив.