Четириногите полицаи на Варна
Четириногите полицаи на Варна / Пламен Петров, Дарик Варна

Запознайте се с Крит. Той е на 6,5 години и в полицейската си кариера има няколко случая на спасени хора. Последният е от края на миналата седмица, когато четириногият гард намери за 10 минути паднал в дълбоко дере възрастен мъж и спаси живота му.

Крит е чистокръвна немска овчарка и специалността му е „работа по следа”. Освен че намира изгубени хора и откраднати вещи, той залавя и престъпници.

На пръв поглед е миролюбив и кротък, но това е така, защото е дисциплиниран като истински войник. Посегнеш ли му обаче, или недай си Боже – на неговия водач полицай Ивайло Стойчев, той ще скочи да ти поиска сметка.

Крит е благородник. Като всички овчарки. Предан, точен, с мисия и цел. А когато постигне успех или изпълни задача, е като дете – в очакване на награда. Най-много обича варен свински черен дроб. Това е неговото възнаграждение за положения всеотдаен труд.

Крит е едно от 24-те полицейски кучета, отглеждани и възпитавани във варненския специализиран кучкарник – един от най-добрите в страната. Повечето от тях са немски овчарки, но има и няколко малиноа (белгийски овчарки). За тях се грижат 12 полицаи, ръководени от инспектор Кольо Мирчев, кучкар с около 35-годишен стаж. Всеки от водачите има по двама четириноги подчинени – едно подрастващо и едно опитно куче. Или пък едно за работа по следа, а другото – за откриване на наркотици и взривни вещества. Полицаите се грижат за партньорите си понякога по 24 часа. В много от случаите ги отглеждат и вкъщи, а когато са в отпуска, ги вземат със себе си. Водят ги на летувания и зимувания заедно със семействата си.

Всяка година във варненския отряд от четириноги гардове идват нови попълнения от 1,2 или 3 кученца. Инспектор Мирчев ги избира лично от двата развъдника в София и Берковица, като със себе си взема полицая, който е останал само с едно куче. Още като ги видят, те знаят кое от малките ще стане истински полицай.


Този бъдещ следотърсач е само на 6 месеца и все още ужасно му се играе.


Палетата започват тренировки след 4-месечна възраст. Тренират всеки ден, за да се превърнат в отлични и неподкупни полицаи. Обучението за „наркоченге” на четири крака е много важно и специфично. Още от най-ранна възраст кучето бива тренирано да открива предмети, пълни с наркотик, на най-различни места. Отначало като игра, после задачите стават все по-трудни. И накрая идва работата на терен.
Във варненското звено „Специални полицейски сили” служи една единствена „дама”. Тя е белгийска овчарка и качествата й на полицейско куче са отлични, но когато се разгони, трудно може да се разчита на нея. Това е и причината кучешката ни армия да допуска жени само по изключение.



"Залата" за тренировки.

Варненският полицейски отряд от четириноги има много успехи, някои от които са тайна за нас. Кучетата помагат да бъдат откривани загубени хора - възрастни, деца, както и такива с ментални проблеми. Залавят престъпници, които могат и да избягат от закона, но от овчарките – едва ли. Откриват наркотични вещества в различни ситуации. Проверяват съмнителни превозни средства и багаж. Участват в акции със своите водачи в гори и села. Градските условия обаче ги объркват. Макар че на техните умения разчитат и на Летище Варна.

Можем само да се надяваме на полицейските кучета да не им се налага да търсят взривни вещества. Ако пък се наложи, да ги намират навреме.

Крит ще работи за полицията още около две, до максимум три години. Както всички негови другари. Възрастта, на която се пенсионират полицейските кучета, е 8-10 години. От този момент нататък те напускат системата на МВР и се отдават на заслужена почивка в семействата на своите стопани водачи. До живот. А качествата им на полицаи си остават до края.