Четири варненски врачки вече се вързаха към НАП
Четири варненски врачки вече се вързаха към НАП / снимка: www.sxc.hu, архив

17 343 обекта във Варна свързаха касовите си апарати с Националната агенция за приходите. През последните десет дни средно по 290 обекта в морската столица осъществяват връзка с приходната агенция. Най-много са обектите за продажба на хранителни стоки - 1785, които са свързали фискалните си устройства с НАП. 530 са питейните заведения с дистанционна връзка, 793 са обектите, които предлагат медицински услуги, а свързалите касовите си апарати с агенцията гадатели и ясновидци от града са вече 4, съобщиха от пресслужбата на НАП Варна.

До края на март всяко фискално устройство трябва да изпраща данни до НАП. От приходната агенция съветват търговците да не изчакват последните дни, а да потърсят своевременно връзка с обслужващите ги фирми, за да проверят какво трябва да направят. От НАП Варна съобщават още, че промяна и удължаване на срока за свързването на касовите апарати с НАП няма да има.

След изтичането на законния срок НАП Варна ще започне проверки, като  онези, които не са спазили срока, рискуват да им бъдат съставени актове до 10 000 лева, а може и обектите им да бъдат запечатани.

На 31 март изтича още един важен срок, с който собствениците на бензиностанции трябва да се съобразят. От 1 април всяка бензиностанция във Варна трябва да е внедрила автоматизирана електронна система, която да подава данни за количеството продадени горива. Към вече изградените електронни системи търговците на горива трябва да инсталират нивомерни устройства, които позволяват на данъчните органи да следят в реално време не само финансовите потоци, но и точните количества горива, които минават през колонките или се намират в резервоарите на бензиностанциите.

Повече информация заинтересованите лица, които трябва да изградят дистанционна връзка с НАП, могат да получат чрез Информационния център на агенцията на телефон 0700 18 700 или на електронната страница на приходната агенция www.nap.bg.