ЧЕШКИ КЛАРИНЕТОВ КВАРТЕТ гостува на варненската публика
ЧЕШКИ КЛАРИНЕТОВ КВАРТЕТ гостува на варненската публика / netinfo
C.C.Quartet & Alan Vitouš ще изнесат концерт пред варненските ценители на музиката на 2 май, от 19 часа, в Художествената галерия.

“Когато слушате тяхната музика, вероятно ще бъдете завладени от чувство, което може да се изрази с една дума – свобода!” – казват критиците.

Как може да се характеризира Чешкият кларинетов квартет? Като музика без граници или някаква друга класика? Това са само думи, които могат да допълнят характеристиката на този ансамбъл. Нетрадиционното съчетаване на три кларинета и бас-кларинет е удивляващо, но е изненадваща и безкрайната звукова оцветеност, гласовата подвижност на живия и разнообразен репертоар. Чувствителността, емоционалността и техниката на музикантите им позволява да постигнат лекота и непринуденост при джазовите парчета, актуалността и дълбочината при класическите творби, а при част от произведенията, насочени към средновековната еврейска песен – одухотворяване и ефимерност.

Чешкият кларинетов квартет /ЧКК/ е създаден през 1992 г. в Академията за изящни изкуства в Прага, където четиримата се срещат. Но тяхната първа среща е далеч преди тази дата. И четиримата са възпитаници на Консерваторията в Пардубице и дори на един и същи преподавател – Лудвик Посекани. През 1995 г. съставът започва да сътрудничи с Яна Коубкова по проекта “Tenerife Blues”, който през 1997 година е записан на CD. През 2003 г. заедно с Я. Коубкова съставът предприема културно-музикална мисия до Сенегал /Африка/. През същата година той се изявява на концерт в Брюксел по повод представянето на Чешката република като кандидатчлен за ЕС. През същата година музикантите гастролират в Португалия под патронажа на бившия президент Вацлав Хавел, а след това предприемат предколедно турне из Словения. През май 2004 г. ЧКК участва в концерта в Люксембург, организиран от тамошното посолство на ЧР по случай приемането на страната в ЕС.

От 2001 г. датира сътрудничеството на музикантите с певицата Радка Фишерова и то по проекта “Рапсодия в черно”.

Членовете на квартета аранжират и интерпретират известни и проверени от времето композиции, а и сами създават свои произведения или свирят премиерно нови произведения на съвременни автори. Концертите на състава с класическа музика са съпроводени с толкова рядко срещаното нейно импровизиране. Заради оригиналността на квартета и за това, че е харесван от организаторите на концерти и слушателите, той е канен на престижни музикални изяви в страната и в чужбина. Такива са напр. Inalfa Festival в Холандия, 22-ия Международен джазов фестивал в Прага, Шопеновия фестивал в Марианске Лазне, фестивалът “Б. Мартину” в Поличка, “Sommer Festival” в Нюрнберг, фестивалът “Lent Maribor” и др. ЧКК редовно прави записи за Чешкото радио и Чешката телевизия, участвал е в записването на музиката към филма “Hidden Things” /заедно с Picture Star, Ню Йорк/.

Чешкият кларинетов квартет съчетава в себе си най-добрите традиции на чешката музика и същевременно не се страхува да експериментира, да търси неизследваното.

След Варна, квартетът ще гостува на ценителите в Русе и София.