Чеховият „Вуйчо Ваньо” с премиера на варненска сцена
Чеховият „Вуйчо Ваньо” с премиера на варненска сцена / Симеон Лютаков

Звездите от тв сериалите „7 часа разлика” и „Стъклен дом” Пенко Господинов и Луиза Гргорова се събират на сцената на Варненския драматичен театър за постановката на „Вуйчо Ваньо”. Режисьорът Пламен Марков ги избира за ключовите роли на д-р Астров и Елена Андреевна в известната Чехова пиеса, която се поставя за пръв път в историята на един от най-старите български драматични театри.В ролята на Вуйчо Ваньо ще видим носителят на Икар за главна мъжка роля Стоян Радев. Премиерата на постановката е тази вечер от 19 часа на сцена "Филиал".

Роденият през 1970 г. Пенко Господинов завършва Национална академия за театрално и филмово изкуство със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на професор Димитрина Гюрова, сега е асистент на проф. Пламен Марков. Някои от знаковите си роли изиграва на сцената на Варненския драматичен театър, като за „Пухеният” от Мартин Макдона, реж. Явор Гърдев получава номинация за наградата АСКЕЕР 2005 за главна мъжка роля.

За работата си във „Вуйчо Ваньо” Пенко Господинов споделя, че Пламен Марков прави доста неочакван прочит на Чехов, по „докторски безжалостен”, още повече, че той играе ролята на лекаря д-р Астров. „Убеден съм, че ще стане много добро представление. Пламен Марков обича актьорите и те го усещат. Важно е, защото когато си на сцената, подобно отношение те окрилява и те кара да вложиш всичко от себе си”, обобщава актьорът.

Звездата от тв сериала „Стъклен дом”, красивата и талантлива Луиза Григорова, родена през 1990 г., следва в НАТФИЗ последна година Актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков. Тя работи и като модел в Тайван, Тайланд, Токио, Китай, Лондон. Още с първото си излизане по света печели международната рекламна кампания на преносимите компютри „Асус” в Тайпе, позната е и като лице на „М-тел”, Андрюс” и други лейбъли.

На въпроса къде предпочита да се изявява – на тв екран или на театралната сцена, Луиза Григорова отговаря: „Форматът на тв формат е такъв, че нямаш много време да се подготвяш. Там си с интелектуалния багаж, който имаш и органичността, която носиш. В сериала си повече това, което си, докато в театъра разполагаш с повече време да вникнеш в другия човек, да го разбереш. Самият процес в театъра е по-интересен. Без да подценявам телевизията, в момента театърът е по-интересен за мен.” Младата актриса е благодарна на режисьорите, които са повярвали в нея и са я поканили да играе в техни постановки.

Луиза Григорова разказва, че при първия прочит на „Вуйчо Ваньо” нейната героиня Елена Андреевна не й харесала: „В пиесата тя е зряла, опитна жена, която успява да си изиграе картите по начина, по който тя иска. Но в интерпретацията на Пламен Марков Елена Андреевна е чиста и неопетнена млада жена, която за пръв път се сблъсква с някои особени страни от живота. Тя не е преднамерена и това много ми допада, това се опитвам и аз да пресъздам. Елена Андреевна е истинско предизвикателство за мен.”

Виолета Тончева, ТМПЦ