Чавдар Трифонов: Варна няма бъдеще без работеща икономика
Чавдар Трифонов: Варна няма бъдеще без работеща икономика / снимки: личен архив
Чавдар Трифонов: Варна няма бъдеще без работеща икономика
81927
Чавдар Трифонов: Варна няма бъдеще без работеща икономика
  • Чавдар Трифонов: Варна няма бъдеще без работеща икономика

Варна няма бъдеще без работеща икономика, заяви в ефира на Дарик кандидатът за кмет на „Реформатори и патриоти“ Чавдар Трифонов. Той предлага да се взаимства баварският опит и да се създаде агенция за привличане на инвеститори, която да функционира като общинско предприятие. Другата му идея е свързана с основаването на фонд, подпомагащ стартиращи компании. Според Трифонов секторите, които приоритетно трябва да бъдат развивани, са морския бизнес, високите технологии и туризма.

„Трябва да се подобри сигурността, чистота и инфраструктурата. Ще отидете ли в курорт, в който музиката гърми цяла нощ, а по алеите се разхождат проститутки и се продават наркотици. Така могат да дойдат само туристи, които са привлечени от цената. Ние трябва да развиваме туризъм, който носи повече приходи“, коментира кандидатът за кмет.

По проекта за интегриран градски транспорт, който трябва да приключи до края на година, са доставени само новите автобуси и нищо друго не е свършено, каза още Трифонов. Той смята, че повече линии във Варна трябва да бъдат обслужвани от тролеи, защото този транспорт е по-екологичен и по-евтин. Пробегът на километър с автобус е 3 лева, а с тролей – 1.20 лева.

„Проектът предвижда на трасето на BRT коридора да бъде сменена канализацията, а горните два пласта асфалт да бъдат отстранени и ремонтирани. Това обаче не се прави, а булевардите само се фрезират.  Къде ще минава бързата автобусна лента по бул. „Мария Луиза“ - ако едната е само за автобуси, как ще се придвижват варненци с колите си“, каза Чавдар Трифонов. Според него ръководството на общинското дружество трябва да се смени заради невъзможността му да се справи с огромните дългове, а ДКЦ-та не трябва да бъдат задължавани да плащат дивидент на общината и печалбата им да бъде реинвестирана.

Според Трифонов процент от корпоративния данък и от данъка върху доходите на физически лица трябва да остават в общините, където са регистрирани компаниите и живеят работещите. Кандидатът за кмет декларира, че плаща местни данъци и такси във Варна, а корпоративният данък на управляваната от него компания влиза в националния бюджет.

Целият разговор с Трифонов е в аудиозоната.