Чавдар Трифонов: С цветя и фонтани няма как да скрием проблемите
Чавдар Трифонов: С цветя и фонтани няма как да скрием проблемите / netinfo

Общинската администрация действа популистки, а важни неща остават несвършени. Такова мнение изрази пред Дарик независимият кандидат за кмет Чавдар Трифонов, който нарече промените в града „пара за свирката”. Според него местната власт се е фокусирала върху показност с предизборна цел.

Трифонов очерта три главни проблема за Варна, „забатачени” от администрацията.
Първият е последното решение на Общинския съвет, касаещо частната транспортна фирма „Транстриумф”. На сесията миналата седмица съветниците решиха общинският превозвач да поеме всички линии в града. Само четирима гласуваха против.

Чавдар Трифонов смята, че подобно решение вреди не само на работниците в частната фирма, но и на пътниците в градския транспорт. По думите му, отнемането на линиите от „Транстриумф” е трябвало да стане плавно и поетапно, а за последните години нищо не било направено по този въпрос.

Другият проблем според Трифонов е удължаването на концесията на фирма „Титан” за поддържане на чистотата в „Одесос” и Аспарухово”. Решението беше взето също на сесията миналата сряда. Удължаването ще бъде до избора на изпълнител по Закона за обществените поръчки. „Общината проспа сроковете и изтичането на договора, а това решение мина, без никой да му обърне особено внимание. Концесията на Титан продължава вече 16 години”, изтъкна Трифонов.

И двата концесионни договора, подписани през 1999 г., са изтекли в края на юли т.г. Месец по-рано е била обявена обществената поръчка. Изборът обаче е в процес на обжалване и не е ясно кога ще бъдат избрани новите изпълнители.

Спирането на обществената поръчка за санирането също тревожи Чавдар Трифонов. Миналата седмица регионалният министър Лиляна Павлова е стопирала процеса заради неспазена процедура. Небрежност от страна на администрацията е причината за провалената поръчка, смята независимият кандидат за кмет на Варна.

Той коментира и решението за отмяна на подробния устройствен план на „Чайка”. Според него съветниците са заблудили варненци с това популистко гласуване, което не променяло нищо. Юристи около Чавдар Трифонов били категорични, че ПУП-ът на Чайка все още е в сила.

„Няма как приет нормативен акт да бъде отменен. Това става само ако бъде приет нов, който да го замести”, е тезата на Трифонов.

„Общината сама влезе в своя капан с провеждането на последната сесия. Заседанието показа, че делата на властта са забатачени и че с цветя и фонтани трудно ще се прикрие истината”, коментира Чавдар Трифонов.