Частни охранители ще са градската стража във „Владиславово”
Частни охранители ще са градската стража във „Владиславово” / снимка: vladislavovo.bg

Доброволните отряди, които ще следят за сигурността на гражданите и спазването на обществения ред в район „Владислав Варненчик", ще са съставени от членове на местното едноименно дружество, като са служители на частна охранителна фирма. Те ще патрулират в свободното си време, разкри кметът на варненския район Неделчо Михайлов. Той предложи сформирането на доброволни отряди, в резултат на гражданска инициатива.

Отрядите ще носят името „Градска стража". Доброволците ще патрулират в часовете между 18 и 24 по определени маршрути. Ще се движат с два автомобила и униформи, на които ще има необходимите отличителни знаци, за да бъдат разпознаваеми от обществото.

Екипите ще са два, съставени от по двама души. Единият патрул ще покрива „Кайсиева градина" и централната част на „Владиславово". Другият ще се грижи за сигурността около районното кметство и в района на обръщача в горната част на бул. „Константин и Фружин", посочи Михайлов.

Доброволни отряди ще следят за реда във "Владиславово"

Една от причината да се забави появата на „Градската стража" е изясняване на юридическият характер на инициативата. Липсва закон, по който в един район може да има доброволни отряди. Юридическата формула обаче вече e намерена, заяви Неделчо Михайлов.

Гражданските патрули няма да имат правомощия да задържат нарушителите, като тяхната цел е да сигнализират полицията и да извършат „дистанционен респект". Ще следят за реда в квартала в плътна координация с полицията и Трето РПУ. В понеделник предстои среща с шефа на Районното полицейско управление, за уточняване на детайлите около работата на „Градската стража".