Частици от опашката на Халеевата комета наблюдаваме тази нощ
Частици от опашката на Халеевата комета наблюдаваме тази нощ / netinfo

Ефектно нощно шоу ще ни устроят частици от опашката на Халеевата комета тази нощ. От 24 часа в Неделя 21 октомври до призори е пикът на метеорен поток Ориониди. Ще се виждат по около 20 метеора на час. Особеното при Орионидите е, че са бързи, бели и оставят тлеещи следи.

Метеорният дъжд е започнал на 4 октомври и ще продължи до 7 ноември, но нощта на 21 срещу 22 октомври е неговата кулминация.

Метеорният поток в тази нощ ще се вижда като проблясващи точки, след които тлее следа. Метеорите ще навлизат с голяма скорост в атмосферата на Земята и следователно ще се нагряват повече, затова ще са по-ярки и по-светли, буквално бели.

Повече метеори ще се виждат във втората половина на нощта. По-качествено ще се открояват метеорите в небето извън населените места, където т.нар. светлинно замърсяване няма да разваля фона за астрономическата атракция.

Частиците носят името на съзвездието Орион, наричано от народа у нас Рало или Ралица. Орионидите са сред петте най-мощни метеорни потока.

Халеевата комета дава два метеорни потока годишно. Другият поток се нарича Аквариди и е активен през май. Този месец е пикът на Орионидите, които всъщност са активни от 4 октомври до 14 ноември. Орионидите са един от петте най-активни метеорни потоци. Радиантът им е северно от съзвездието Орион, затова и са кръстени така. Тези падащи звезди обикновено са с почти успоредни траектории.

Група ученици, посещаващи курсовете по астрономия в НАОП – Варна заедно с техните учители ще наблюдават метеорния поток от базата на Обсерваторията в с.Аврен, за което се готвят от месец. Данните от визуалните им наблюдения ще бъдат обработени и изпратени на международната метеорна организация IMO.

Petel.bg