/ iStock/Getty Images
"От понеделник - 15 март се преустановяват присъствените занятия в училища и центрове за подкрепа на личностното развитие на територията на област Варна на учениците от 6-ти до 12-ти клас", съобщи след заседание на кризисния щаб областният управител Стоян Пасев.

Срокът на заповедта е за две седмици. Учениците от първи до пети клас ще учат присъствено, ще работят и детските градини и яслите.

Преустановява се за всички възрастови групи провеждането в присъствена среда на всички групи извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, спортни празници и други, организирани от училищата.

Нова постковидна програма започва във Варна

Университетите запазват практическите занятия, като всеки от тях има автономия да направи алгоритъм за посещения на учебните занятия. Пасев каза още, че от 0.00 часа на 12 март се преустановяват посещенията на малолетни и непълнолетни без придружител /родител, настойник или попечител/ в ресторанти, снекбарове и молове.

На пазарите се въвежда еднопосочно движение, без струпване на хора. Собствениците на големите търговски обекти, включително и хранителни магазини, трябва да осигурят задължително пропускателен режим, съобразен с търговската площ на обекта.

"Не трябва да се допуска струпване на хора на касите, както и пред обекта. Контролът за спазване на мерките в областта ще се усили, ще се включат и още екипи", каза Пасев и допълни, че на 8 март са установени работещи дискотеки, въпреки забраната.
БТА