Центърът ще се ремонтира и през лятото, но на парче
Центърът ще се ремонтира и през лятото, но на парче / DarikNews.bg, архив

Ремонтът на централната пешеходна зона на Варна ще продължи и през летните месеци, въпреки че първоначално се предвиждаше строителните дейности да бъдат преустановени през туристическия сезон. Заради незадоволителното изпълнение поставените павета ще бъдат пренареждани, като ще се работи на малки участъци, за да е по-поносимо за търговците и преминаващите хора, заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов.

„Дейностите няма да бъдат в същия мащаб, както досега. Няма да има изкопни работи, нито да влиза тежка техника. Ще се опитаме да създадем организация, която да е поносима за минувачите и търговците. Участъците, които ще бъдат работени поетапно, ще бъдат оградени и обезопасени. Действително е неприятно, че ремонтът продължава, но голямата ни цел е този проект да се случи и центърът на града да има нов облик”, коментира Иванов.

Технологията, по която ще бъде извършено пренареждането, ще бъде изпробвана първо на мострен участък в зоната пред бившия магазин „Валентина” (сега „Ню Йоркър”) Там през следващите 10 дни настилката ще бъде пренареждана, докато не се получи желания резултат.

Фирмата изпълнител „Зебра” досега е получила единствено авансовото плащане от 20 %, а останалата част от сумата за изграждането на центъра ще бъде преведена, след като обектът бъде приет. Още преди месец кметът се закани, че фирмата няма да получи нито лев, докато не свърши работата си както трябва.

Клинкерни плочи като тези, които се използват за настилка на пешеходния ринг, ще бъдат поставени и на улица „8-ми ноември”, която след ремонта ще бъде единствено за пешеходци.

Зам.-кметът по инфраструктурата инж. Христо Иванов се надява до 10 дни да приключат строителните дейности в градинката до Операта.