Център за трансплантация на стволови клетки заработи във Варна
Център за трансплантация на стволови клетки заработи във Варна / dariknews.bg

Първият в Източна България и втори в страната (след София) Център за транслационна медицина и трансплантация на стволови клетки беше открит днес във Варна. Центърът се намира в сградата на УМБАЛ „Св. Марина” и е част от Варненския медицински университет.

В него ще се правят трансплантации на стволови клетки и научни изследвания, като се предвижда първите операции да започнат в края на януари. Пациенти ще са хора с онкологични и онкохематологични заболявания, като материалът от стволови клетки, които ще се използват за трансплантация, ще е автоложен (пациентът ще е донор сам на себе си).

Съвременното оборудване и апаратурата са на стойност над 2 млн. лв., като средствата са осигурени по ОП „Конкурентноспособност”. Центърът разполага с 6 зали. В две от тях са разположени лаборатории (клинична и научна), в които ще се извършват научни изследвания и клинична дейност върху автоложен материал.

Център за трансплантация на стволови клетки заработи във Варна
netinfo

В научната лаборатория проби от пациентите могат да бъдат използвани за научни изследвания, а клиничната ще обслужва пациентите (извличане, замразяване, съхраняване и връщане на стволовите клетки). Центърът разполага и с зала за афереза, в която ще се извличат стволовите клетки. Процедурата трае 4 часа, като пациентът е предварително подготвен в клиниката по хематология. В останалите помещения клетките се замразяват в течен азот.

На откриването на Центъра присъстваха митрополит Йоан, посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз, областният управител Стоян Пасев, евродепутатът Емил Радев, народни представители от ГЕРБ и БСП, лекари и общественици.

Център за трансплантация на стволови клетки заработи във Варна
netinfo