Център за лъчетерапия в Терапията ще има два линейни ускорителя
Център за лъчетерапия в Терапията ще има два линейни ускорителя / Дарик Варна, архив

Онкологичен и лъчетерапевтичен център ще бъде изграден във варненската Университетска болница „Св. Марина" - Варна. Договорът за изграждането бе подписан по-рано днес в Министерството на здравеопазването. Контрактът е част от изпълнението на Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ по схемата за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации". Програмата се финансира от държавата и от Европейския фонд за регионално развитие.

Центърът в Терапията ще разполага с два линейни ускорителя, с което ще се осигури навременно и ефективно лечение на пациентите, обяви здравният министър Десислава Атанасова.

Изпълнител на строително-монтажните работи ще е „Девня Трейд" ООД, като договорът е на стойност около 3.3 млн. лева. Предстои подписването на други договори за доставка на модерна апаратура на стойност около 14 млн. лева. По тях болницата ще получи двата линейни ускорителя, компютър-томографски симулатор, магнитно-резонансен томограф, система за планиране на лъчелечението, локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, дозиметрична апаратура и устройства за имобилизация на пациента, съобщиха от здравното министерство.