Централният плаж във Варна вече има медицински пункт
Централният плаж във Варна вече има медицински пункт / netinfo

Един медицински пункт с лекар и линейка вече е открит на централния плаж във Варна, а останалите пунктове са в процес на подготовка и ще бъдат открити масово на 1 юни. Това съобщиха от ДКЦ I “Света Клементина”, които за четвърта поред година поемат осигуряването на медицински пунктове по плажовете.

Вече са сключени договори с концесионерите за медицинското обслужване на 14 плажа във Варна и курорта “Св. св. Константин и Елена”, заяви управителят на ДКЦ I д-р Иван Иванов. Това са “Кабакум юг”, на “Св. св. Константин и Елена” обектите са увеличени, като освен Военно-почивния дом, който бе единственият досега обект в курорта, са включени плаж “Азалия”, Голям плаж “Сириус”, плаж “Естрея”, Малък плаж и Малката Ривиера под Гранд хотел “Варна”.

В морската столица екипи ще има на буните 2 и 3, буните - Зоната, Офицерски плаж, Рибарски плаж, Централен плаж, Южен плаж и един пункт, предвиден за плажа в кв. “Аспарухово”. Този сезон ще работят 5 лекари, 4 фелдшера и 15 медицински сестри на смени, както и двама шофьори за двете линейки – едната за Варненските плажове и втората за курорта “Св. св. Константин и Елена”. 40 % от медиците са от ДКЦ I “Света Клементина”, а 60 % са външни специалисти от други здравни заведения. За първа година те ще работят след полагането на изпит за оказване на спешна помощ при водни инциденти, за което бе проведен обучителен курс в лечебното заведение и участниците получиха специален сертификат от Медицинския университет.

На видни места са дадени указанията за ползването на плажа и влизането в морето, които трябва да се спазват, като къпането във водата трябва да става само в охраняеми зони с наличието на спасители и при позволяващ това флаг за вълнението на морето. Освен това, деца до 14 години трябва да бъдат с възрастен придружител, припомни д-р Иванов.

Специалистите предупреждават хроничноболните летовници да внимават с излагането на слънце, защото едни от най-срещаните състояния са колабиране след обезводняване, хипертоничните кризи, дори инсулти и инфаркти. Нерядко се срещат и алергични реакции, преохлаждане от рязко влизане в студената вода или давения след прекомерна употреба на храна и алкохол, подчерта д-р Иванов.