Царе, генерали и воеводи по улиците на Варна
Царе, генерали и воеводи по улиците на Варна / netinfo
Замисляли ли сте се какво означава името Варна? За произхода на тази дума, любима на бургазлии, няма единно мнение. Константин Иречек изказва предположението, че то може би е славянско и тъждествено на ‘врана’, т.е. черна. За сравнение се посочват сродни славянски думи, произлизащи от старославянската дума ‘uarna’.

Варненският краевед Петър Стоянов има по-различно обяснение - в различни части на света, селища с имена като Варна, Варнавино, Варнек и други се намират винаги на брега на река, езеро или море. Затова той приема, че Варна е било име на близко селище, дало името си на Одесос, и е означавало ‘град на вода’, ‘воден град’. Което всъщност е и превод на името Одесос.

Според изследванията на архимандрит Инокентий пък името Варна идва от аварската дума ‘вар’, означаваща град.

Каквото и да значи Варна, днес градът е безспорна лятна и морска столица на страната. И като всеки интересен град си има още по-интересни имена на улиците. Като например улица Вярност и пресечките й Любов и Нежност...

Във Варна има 16 булеварда и над 700 улици. Имената на някои от тях са меко казано странни, други са си направо смешни / продължението - в звуковия файл/ .