Бюлетината за общинари - малко под метър
Бюлетината за общинари - малко под метър / Sofia Photo Agency, архив

Интегралната бюлетина с кандидатите за общински съветници във Варна ще бъде дълга 99,5 см. Това съобщи за Дарик Иван Лечев - председател на Общинската избирателна комисия (ОИК). Очаква се още днес, след като бъде одобрена, тя да бъде дадена за печат.

До момента в ОИК са постъпили няколко жалби и сигнали от различни партии и коалиции за нарушения в рекламните материали на някои от кандидатите за кметове. На част от агитационните материали и билбордове не е отпечатана информация за издателя им и липсва информацията, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

В края на миналата седмица коалиция "Да за Варна" подаде сигнал в Общинската избирателна комисия за нарушения в рекламните материали, разпространявани в кампанията на кандидат-кмета на ГЕРБ Кирил Йорданов. В него е посочено, че картичките и билбордовете му не отговарят на изискванията по закон, т.е. върху агитационните материали не е отпечатана информация за издателя им и не е спазено изискването всеки агитационен материал да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Картичките и шаржовете с лика на кандидат-кмета са разпространявани миналия вторник на централния площад „Независимост“ в центъра на морската столица. В тях е изписан само слогънът на кампанията и номерът в изборната бюлетина, липсва информация за издателя им и не е спазено изискването всеки агитационен материал да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Същото е и положението с билборда, разположен до централния подлез срещу Катедралата, се посочва в жалбата.

Общинската избирателна комисия е направила проверка по всички сигнали. Тя е издала указание на общината да се премахнат всички билбордове, при които не са спазени изискванията на Изборния кодекс, обясни Лечев. Ако нарушенията не бъдат отстранени, ще бъдат налагани санкции.