Бюджет 2012 - консерватизъм и дисциплина
Бюджет 2012 - консерватизъм и дисциплина / Sofia Photo Agency, архив

Бюджет 2012-та на Община Варна ще спазва консервативна политика на разходите, ще запази равнището на собствените приходи от миналата година, както и данъчната тежест за гражданите. Основната му цел е финансова стабилност по време на икономическа криза. Това стана ясно по време на комисията по „Финанси”, на която съветниците приеха макрорамката на бюджета за тази година в размер на 186 млн. 954 хил. лв.

81 млн. са делегираните държавни дейности, а приходите от държавния бюджет – 79 млн.лв. 60 милиона са планираните данъчни приходи, а от неданъчни в местната хазна трябва да влязат 50 милиона. За образование са предвидени 71 милиона, за здравеопазване – 14, с близо 45 милиона ще се обезпечи инженерната инфраструктура, а за транспорт са планирани 9,7 млн. лв.

По време на обсъждането на бюджета съветниците решиха 1,8 млн. лв. от фонда за „Благоустройство и комунални дейности” да бъдат прехвърлени за преработка на твърди битови отпадъци, тъй като среднодневното количество на обработвания боклук било 361 тона, а не както е било разчетено по-рано 300 тона.

Сериозни дебати предизвика бюджетът за здравеопазване през тази година. Общинският съветник от БСП проф. д-р Анерия Клисарова поиска от колегите си сумата да бъде увеличена заради належащи ремонти и закупуване на апаратура за варненски болници. Според съветника от ДПС и председател на финансовата комисия Янко Станев общината не би трябвало да финансира държавни функции, особено в кризисно време. Съветниците решиха да отпуснат 370 хил. лв за текущи ремонти на ДКЦ-тата, за изграждане на външен асансьор на АГ-болницата, за ремонт на компресора за обдишване там и за закупуване на лапароскопска апаратура.

Спор предизвикаха и планираните за тази година 16 хил. лв. за програмата ин витро. Общинският съветник от БСП попита дали държавата покрива изцяло финансовите нужди на програмата и има ли нужда местният бюджет да я дофинансира. Янко Станев обясни, че това е държавна функция, а парите са преходен остатък от миналата година.

С 69 хил. лв. бяха завишени парите и в туристическия сектор. Допълнителните средства ще бъдат използвани за реклама на Варна и разкриване на информационни центрове в комплексите.

Съветниците дадоха съгласие още да бъдат отпуснати 128 хил. лв. за дизелово гориво за нуждите на ТМПЦ-Варна. По предложение на Борислав Гуцанов бяха гласувани 7 хил. лв, с които да се възстанови откраднатият паметник на Васил Априлов в морската градина.

През тази година общината ще плаща над 11 млн. лв. лихви и главници по своите дългове, стана ясно на комисията. Само за лихви ще бъдат изхарчени над 2 млн. лв.
Бюджетът на Варна за тази година бе единодушно приет от съветниците. Изключение направи единствено лидерът на БСП, който гласува „против”. Според него това е „бюджет на падението и застоя”.

Гуцанов попита къде са обещаните от държавата пари за Варна и възможно ли е тя да получи и друго финансиране. „Това не е бюджет на падението и не говорим за фалит”, отговори Янко Станев. Той посочи, че „дивашкото” по негови думи намаляване на издръжката на администрацията е антикризисна мярка, която трябва да даде пример на останалите.