Българско яйце „Фаберже” търсят в Лондон
Българско яйце „Фаберже” търсят в Лондон / netinfo

Преди броени дни приключи търсенето на уникатите, част от благотворителното събитие The Faberge Big Egg Hunt. Над 200 гигантски яйца от фибро-стъкло бяха “скрити” в центъра на Лондон. Декорацията на всяко едно от тях е дело на водещи художници и дизайнери, един от които е българската художничка Паола Минеков.

Забележителните артинсталации бяха разпръснати из 12 централни зони на английската столица с цел набиране на средства за организациите в подкрепа на децата в риск и за спасяване на азиатските слонове. Търсенето на яйцата се случи в 40-те дни преди Великден. Всяко от тях бе с уникален код, който можеше да бъде изпратен като SMS и по този начин да се наберат средства за благотворителните дружества. Един от всички включили се ще получи възможността да спечели диамантеното яйце на прословутия ювелир на стойност 100 000 лири.

Яйцето на Паола носи името „Пъстър свят” и е нарисувано като пъзел на карта на света. Вдъхновението си за визията му авторката обяснява като комбинация между подсъзнателното си усещане за нещата и реалния свят. Влияние върху работата на Паола оказва и семейството й - майката на младата художничка е преподавател по изкуство и дизайн, а баща ѝ е скулпторът и директор на Художествената гимназия в София Иван Минеков. Дваната с него планират съвместна изложба през есента в галерията на българското посолство в Лондон.