Български моряци вземат по 1000 евро, за да пренасят дрога с корабите
Български моряци вземат по 1000 евро, за да пренасят дрога с корабите / netinfo

Средно около 1000 евро получават българските моряци, за да пренасят определени количества наркотици с корабите, с които пътуват, разказа пред Дарик бившият заместник директор на ГДБОП Калин Михов. Сънародниците ни били вербувани от дребни трафиканти в пристанища на Латинска Америка. В последните месеци моряци от български плавателни съдове бяха задържани в различни пристанища в света за участие в наркоканали.

Бившият заместник директор на ГДБОП смята, че българските моряци стават част от канали, организирани по-често от дребни трафиканти на дрога и по-рядко от големите картели в Латинска Америка. „Производителите са там и те, малко или много, влияят върху трафика.Те са много силни картели и те организират трафика. Това са по-дребните, които се опитват да хванат моряци, които имат хора и тук те могат да са и от чисто българска организация - за малките количества е така. За по-големите количества са картелите там, които си организират над 100 кг, примерно. Те си организират транспорт, в легалния товар вкаран и така", разказа подробно той.

Близо 1000 евро е възнаграждението, което един български трафикант на дрога получава за определено количество наркотици. Често цената зависи обаче и от количеството и вида на наркотика. „Ако си спомняте, гълтачите вземаха около 1000 евро, плюс разходите по престоя там. Процентно може да се каже, че зависи от внесените количества, но всеки товар се договаря поотделно", допълни той.
 
Българският кораб на БМФ „Лиляна Димитрова" беше задържан в аржентинското пристанище „Порт Росарио" в устието на река Парана, тъй като на борда аржентинските власти са открили пет пакета с прахообразно вещество, наподобяващо хероин. Преди време пък трима български моряци от кораба "Свилен Русев" бяха арестувани в Дания заради трафик на 23 кг кокаин.