Българите сме 14 милиона, половината – зад граница
Българите сме 14 милиона, половината – зад граница / netinfo
Българската нация наброява 14 милиона души. 7,5 милиона от тях са в родината, останалите живеят в съседни страни и в емиграция. Това заяви проф.Григор Велев, председател на Организационния комитет при откриването на Първия Велик събор на българите по света. Форумът се провежда в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта във Варна.

Първият Велик събор на българите по света бе открит с националния химн и други прочувствени песни, изпълнени от мъжки хор. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил поднесе поздрав от името на Патриарх Максим и благослови начинанието.

“Днес е голям ден за българската нация, защото в тази зала сме се събрали 1000 представители на целокупния български народ, живеещи както в пределите на родината, така и в други 28 държави”, каза още проф.Григор Велев. “Днес ние започваме да правим това, което нашите съседи са започнали отдавна. Дойде денят, когато можем да се хванем за ръце и заедно да начертаем пътя за изграждане на единство на нацията, както и да открием нови хоризонти за нашия народ и държава”, посочи професорът родолюбец.

Днес следобед предстои създаването на Асоциация на българите по света, избор на ръководство и приемане на уставът й. В утрешната програма на събора е предвидено създаването на Световен парламент на българите от 200 души, които ще заседават един път годишно във Варна. На тези заседания ще се обсъжда взаимодействието между българските диаспори по света, както и между тях и родната им страна.

Сред другите важни въпроси, които ще бъдат разгледани на събора, са незаконното присъединяване на Западните покрайнини към Сърбия, статута на българите в Гърция, турцизирането на българското население в Родопите, приемането на Петата редакция на българската национална доктрина и новата национална политика спрямо българското население в Македония.