България и Мароко подписаха Спогодба за морско търговско корабоплаване
България и Мароко подписаха Спогодба за морско търговско корабоплаване / Dariknews, архив

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев и министърът на индустрията, търговията и новите технологии на Кралство Мароко Ахмед Реда Шами подписаха Спогодба между правителствата на двете държави за морско търговско корабоплаване. Това стана в рамките на Деветата сесия на Смесената междуправителствена българо-мароканска комисия, която се провежда в периода 26 – 30 септември в Рабат.

Спогодбата за морско търговско корабоплаване има за цел да насърчи сътрудничеството в областта на морския транспорт между България и Кралство Мароко. Чрез подписването й ще се регламентират отношенията между двете страни в сферата на морския транспорт в контекста на политиката на правителството за сътрудничество с държавите от Северна Африка.

В спогодбата са регламентирани общите условия за превозите по море между двете страни. Предоставя се същия режим за ползването на услуги, свързани с морското търговско корабоплаване, какъвто ползват и корабите, плаващи под национално знаме. Това ще подобри икономическите и експлоатационни условия за плавателните съдове при работа в пристанищата на двете страни.

Взаимно се признават документите за националността на корабите, международните свидетелства за тонажа, самоличност и правоспособност на моряците, издадени от компетентните органи. Регламентират се и условията за престой на екипажа в пристанищата, преминаването през територията на другата страна при смяната им, както и помощта, оказвана на бедстващи плавателни съдове.