Бутат варненската Венера
Бутат варненската Венера / снимки: Дарик Варна

Скулптурата „Венера от Варна" е обградена с метални платна, видя репортер на Дарик. Предстои премахване на мраморната пластика, разположена в градинка на пешеходната зона на бул."Сливница", до хотел „Черно море".

Паметникът бе тържествено открит на 15 август 2010 г. - празника на Варна, лично от кмета Кирил Йорданов.

Пластиката от бял мрамор е подарък от "Планекс холдинг" по повод 20-годишнината от основаването на компанията. За целта е поискано разрешение от Общината. В резултат са получени многократни уверения както от кмета Кирил Йорданов, така и от заместника му Коста Базитов, че няма никакви пречки Венера да бъде поставена в центъра на града. Писмо, подписано от Базитов, дава карт бланш на дарението след „проведени разговори и експертни консултации", разкри управителят на "Планекс Холдинг" Пламен Андреев.

След поставянето си обаче, „Венера от Варна" предизвика широк обществен спор. Коментарите бяха насочени към гънка в нейната дреха, наподобяваща мъжки полов орган. Статуята дори бе наречена „естетическо и морално недоразумение".

Няколко месеца след откриването, през април тази година, кметът Йорданов издаде заповед за премахване. Според разпореждането, управителят на "Планекс Холдинг" трябваше "доброволно" и за своя сметка да демонтира пластиката. В констативния акт от общината, подписан от инж. Венера Николова, главен инспектор в дирекция „Опазване на обществения ред", съименичката на статуята заявява, че пластиката е поставена незаконно. Андреев обаче обжалва кметската заповед пред Административния съд.

Бутат варненската Венера
netinfo

Статуята не може да бъде преместена от мястото й, тъй като има огромен риск да се счупи, предупреди преди време авторът - скулпторът Веселин Костадинов. Варненецът е скулптор от 1985-та година. Зад гърба си има 25 национални и 15 самостоятелни изложби. Изработката на варненската Венера пък му отнема около година.

„След нападките се чувствам така, сякаш живея през 50-те години през сталинисткия период. Устройва се другарски съд, хора без проблеми се занимават със скулптура, която не разбират. Венера е вдъхновение, скулптурата се прави бавно, иска доста усилия, концентрация и адреналин", разкри авторът. Пластиката е уникат, направена е от бял мрамор и то от най-високо качество, затова тези, които я критикуват, нека да си отворят очите, за да видят, че това е просто една красива жена - нещо, което непредубедените хора забелязват, призова чрез Дарик Костадинов.