Бутат остъклените тераси на цяла кооперация във Варна?
Бутат остъклените тераси на цяла кооперация във Варна? / DarikNews, архив

Цяла кооперация във Варна може да остане без остъкления на балконите, ако Регионалната дирекция за национален строителен контрол /РДНСК/ изпълни намерението си да премахне незаконните градежи. За казуса алармираха потърпевши от блока, които разказаха, че на събаряне подлежат шест отстъкления и една козирка.

Те живеят в нова кооперация на ул. “Бреза” 8А /под пазар "Левски"/. Преди време в стаите на някои от тях започнали течове. Извикали комисия от район “Приморски”, която да проучи откъде идва проблемът. Тогава специалистите ги посъветвали да си остъклят балконите, за да се изолират помещенията. Това каза Тодор Генков, един от потърпевшите. Живущите в кооперацията потърсили разрешение, но от РДНСК им отговорили, че сградата не е вкарана в кадастъра и остъкленията не могат да се узаконят.

Хората от блока разказаха, че конкретно оплакване срещу балконите няма. Никой от тях няма нищо против остъклението на съседа  си. Строителната дирекция се е самосезирала след сигнал, че кооперацията е незаконна.

От местната структура на ВМРО, които са запознати със случая, са категорични, че няма да допуснат събаране на преустроените балкони. “Искаме първо да видим как се премахва едно гето и чак след това как се бутат тераси”, коментира зам.-председателят на партията и общински съветник Костадин Костадинов.

Той определи случая от ул. “Бреза” като “дивашко и безочливо отношение” към хората и повтори, че се прилага двоен стандарт. “Досега сме пускали десетки сигнали за незаконни строежи и няма никакъв резултат. Свидетели сме на едно прехвърляне на топката от институция на институция, след което в един момент всичко се губи”, подчерта Костадинов.

Това не е първият случай, в който РДНСК във Варна иска да събаря незаконно остъклени тераси. Преди близо година варненката Мария Манчева от кв. “Владиславово” замалко да остане без остъкление, но заради големия шум, който се вдигна тогава, то не беше премахнато.