Бургаският атентатор престоял у нас 20 дни
Бургаският атентатор престоял у нас 20 дни / Пресцентър на МВР

Атентаторът-самоубиец, който извърши терористичния акт на летището в Бургас, е престоял в България около 20 дни, съобщи във Варна вътрешният министър Цветан Цветанов. Той отказа да издаде подробности през кои градове точно е минал терористът.

Снимка с неговото лице, възстановено с помощта на аутопсията, иззетата глава и свидетелски показания, вчера е била изпратена на всичките ни партньори и за момента най-важната цел е да се установи самоличността на атентатора, обясни вицепремиерът.

Доказано е, че взривът на летището в Бургас е бил само един. Тротилът с маса 3 кг. е бил поставен на гърба на камикадзето и се е взривил между два автобуса от общо шест, паркирани на аерогарата.

Предстои да бъде направен анализ за динамиката на средата за сигурност в страната и тогава може да се предприемат актуализации на плановете за борба с тероризма у нас, посочи Цветанов. В сегашния финансов програмен период за Европейската комисия по тема сигурност са разходвани близо 6 милиарда евро, а това, което се предвижда за новия, е сума в размер на около 11 милиарда, коментира той.