Бум сред децата с хиперактивност
Бум сред децата с хиперактивност / netinfo

Два пъти са се увеличили децата с хиперактивност през последната година, алармират от Фондация „Радост за нашите деца”. Във всяко учебно заведение във Варна има поне по 2-3 деца с „особено” поведение - буйни, забързани, разконцентрирани, импулсивни. 

Поведенческите затруднения са „нови” състояния на децата, рядко срещани допреди няколко години. За да бъдат преодолени и овладяни, те трябва да бъдат правилно диагностицирани. Родителите  не бива да се притесняват - ако едно дете е хиперактивно, то не е умствено изостанало, нито болно, нито с психично разстройство. Колкото по-рано се определи състоянието му и се изготви програма за занимания със специалисти, толкова по-добре поведението може да бъде овладяно.

Екипът на фондацията е един от най-успешните екипи във Варна, които помагат на хиперактивни деца и техните родители.

Организацията планира да открие нови консултативни кабинети във всеки район на града, в които да предлага подкрепа, информиране и терапия на деца с хиперактивност (и други поведенчески проблеми) и на техните семейства. 

Фондацията стартира кампания „Да дарим радост” (www.dadarimradost.org), с която да бъде подпомогнато финансово откриването на новите кабинети. Целта на кампанията е популяризиране на темата „хиперактивност” и мотивиране на родителите да търсят специализирана помощ при нарушена връзка с децата си.

Една от инициативите в кампанията е осъществяването на 5  благотворителни концерта от деца за деца с подкрепата на районните кметове на Варна. Участие в тях ще вземат деца и ученици от различни учебни заведения, читалища и школи. Първият концерт е тази вечер от 18 часа в читалище „П.Р. Славейков”.  Другите два са утре - в 11 часа в Хуманитарната гимназия и в 17 часа в читалище „Отец Паисий”. На 18 декември са последните два – в 11 часа в Пфое Мол и в 18 часа в кв. "Аспарухово".

Дарения за кампанията се правят по време на концертите, както и в урни, разположени в училища и детски градини, хипермаркети, Двореца на културата и спорта и др. Дарения се приемат и чрез банковата сметка на Фондацията –
BG04 SOMB 9130 1022266601, BIC: SOMBBGSF
Общинска банка Варна