БСП вече изпреварва ГЕРБ в някои райони като подкрепа, твърдят социалисти
БСП вече изпреварва ГЕРБ в някои райони като подкрепа, твърдят социалисти / БГНЕС, архив

Има райони, в които БСП изпреварва с няколко пункта като подкрепа ГЕРБ, смята   организационният секретар на левицата и лидер на партията във Варненска област Красимир Янков. Основание за твърдението дават резултатите от последните частични избори, каза той. Янков обясни, че има региони, за които социологията не дава изчерпателни данни за фактическата ситуация. Според последните изследвания  резултатът между ГЕРБ и БСП е изравнен на места, но организационния секретар смята, че картината вече е променена.

Янков представи във Варна заедно с народните представители Петър Димитров и Антон Кутев въпросите, които са обсъждани по време на обиколката им по общини в областта и срещите им с обществеността вчера и днес.

Най-дискутираните теми касаят дейността на Сергей Станишев като президент на Партията на европейските социалисти, АЕЦ „Белене“ и отношението на левите към безотговорността на ГЕРБ, Бюджет 2013, както и социално-икономическите проблеми.
Антон Кутев засегна основно представянето на Станишев като президент на ПЕС и част от нещата, с които превъзхожда министър-председателя Бойко Борисов. Той посочи, че лидерът на социалистите владее три пъти повече езици  и може и говори пред 90 хиляди души, докато Бойко Борисов напоследък го прави само пред министрите си. „Напълно убеден съм, че вече Борисов не е носителя на онзи авторитет и на онова доверие, което би му дало възможност да прави това, което прави Сергей Станишев из Европа.“, каза Кутев.

Депутатът коментира и решението на съда в Страсбург по случая със загиналия по време на полицейска операция Тодор Димов-Чакъра. Кутев заяви, че адекватната постъпка е Бойко Борисов да изплати обезщетението от заплатата си, защото вината е негова.

Петър Димитров остро разкритикува гласувания на първо четене Бюджет 2013. Той обърна внимание на увеличаването на доходите през приходите на държавата. „Тези приходи ще се съберат от ДДС, което се плаща от крайния потребител. Данък доход физически лица, акциз, социално и здравно осигуряване. Това са пари от джоба на българина. Ще намалим доходите на хората с около 1млрд 800 млн. лева, а след това ще ги увеличим, но с обща сума около 800 млн. лева.“, каза социалистът.

С липсата на доставки на газ от Украйна „Южен поток“ няма да е алтернативно трасе, а безалтернативно, коментира Димитров по отношение на синьото гориво. „По сегашното ние си докарваме транзитни такси над 300 млн годишно. Ще ни компенсира ли  някой за това? Това беше един от най-спорните проблеми при преговорите с „Газпром“. Разбирам, че това правителство е вдигнало байрака и е предало интересите на България.“, каза още народният представител.

Димитров постави въпросите как е определена цената за българския участък, отклоненията за Гърция и Сърбия влизат ли в нея, как ще се определи размерът на транзитната такса, как ще бъде възложено изграждането и как ще се направи първа копка до 10-ти януари, след като няма конкурс.

България няма никакъв интерес да спре доставките от Украйна, категоричен е Димитров. "Ние имаме 30-годишни договори за транзит, имаме гарантирани приходи, а сега изведнъж тези приходи изчезват. Ами ако тази тръба е натоварена 30 %, ние никога няма да я изплатим. Без да е свършил договорът за кредита чрез наказателни лихви може да плащаме 60-70 години без да получаваме нито лев. Това действително е антибългарско. Докарахме се до тази ситуация с несдържани и груби политически изказвания и с грубо погазване на интересите на Русия. В резултат на това това, което се случва в момента е наказателна акция на Русия спрямо България, тъй като от първи януари България без газ не може. Легенди са тези неща, че ако не подпишем договорите другия месец след това нямало да може.“, каза още Димитров.