Браншовици скочиха срещу винетките
Браншовици скочиха срещу винетките / netinfo
Товарни автомобили ще задръстят Варна идния понеделник в знак на протест срещу високите цени на винетките. Колоната ще тръгне от района на Топливо в 14 часа, а в 14:30 автомобилите ще се съберат пред Катедралата. Организатор на протеста е независимият транспортен синдикат “Авто”. От там настояват цената на винетките да бъде намалена незабавно, а от догодина пътният данък да отпадне напълно. Според браншовиците купуването на дневни, седмични и месечни винетки сега е безсмислено, защото цените им са много високи спрямо годишните.

В страните от ЕС винетки се използват само за магистралите, отдадени на концесия, подчерта председателят на синдикат АВТО Васил Ценев. Според него пътният данък трябва да бъде включен в цената на горивата. От синдиката определиха като нецелесъобразно решението да няма дневни винетки за леки автомобили. В момента такива се предлагат единствено за превозните средства от Първа и Втора категория.

След увеличението на пътния данък от началото на тази година, годишната винетка за леки автомобили струва 67 лв., за автомобили от Втора категория – 500 лв., а от първа – 950. Според браншовиците, ако цената на стикерите не се коригира, собственици на няколко возила ще си разменят една и съща винетка.