Бозов иска отвод на съдия Недева, не била безпристрастна по делото за касиране на кметския вот
Бозов иска отвод на съдия Недева, не била безпристрастна по делото за касиране на кметския вот / БГНЕС

Около 15,00 часа днес Христо Бозов е внесъл молба за отвод по делото на съдия Даниела Недева, поради наличието на съмнения у жалбоподателя относно безпристрастността ѝ при решаване на делото, се казва в съобщение от неуспелия кандидат за кмет до медиите.

В писмото се казва още:

„Най-напред съдът в лицето на съдия Недева е допуснал част от доказателствени искания на жалбоподателя. След неоснователно прекъсване на производството по делото и даване на едночасова почивка,  както и след активни възражения от страна на ОИК и заинтересованата страна Иван Портних,  съдия Недева е приела точно обратното – че исканията са неоснователни и без мотиви е отхвърлила всички доказателствени искания на жалбоподателя, вкл. и тези за отворените чували с бюлетини при предаването им в ОИК. По този начин съдът в лицето на съдия Недева е преградил пътя на защита за доц.Бозов и е нарушил принципа за разкриване на обективната истина – действия, които са недопустими за съда и които пораждат съмнения за неговата безпристрастност.  При гледане на делото съдия Недева е нарушила и принципа на засилено служебно начало, който я задължава сама да разпореди установяване основателността на изложените от жалбоподателя твърдения като допусне и съответните за това доказателства.

Пример за това са разпространяваните в деня за размисъл листовки с клеветническо съдържание, на които доц. Бозов е изобразен в центъра на червен полумесец, както и агитационните материали с фесовете.  Липсата на приложение на този принцип, ведно с немотивираното отхвърляне на всички доказателствени искания  са послужили на доц. Бозов като основания да иска нейния отвод.”

Решението по делото, заведено по жалба на Бозов, ще излезе вдругиден, освен ако съдия Недева не бъде отстранена.