Борислав Гуцанов иска да спре износът на зърно
Борислав Гуцанов иска да спре износът на зърно / inews.bg

България изнася пари на Европейския съюз в Близкия изток под формата на зърно, чието производство е субсидирано от европроекти. Това заяви Борислав Гуцанов, съпредседател на Съвета по финанси, икономика и енергетика към НС на БСП по повод поредната опашка от камиони, чакащи ред за влизане в пристанището във Варна, пише inews.bg.

"Подобна картина не е изненада за Варна. През няколко месеца се случват тези километрични опашки, с които на практика изнасяме дотирана с евросубсидии продукция от България. Не зная дали в ЕС са наясно с този факт и дали са дават сметка, че парите, които те отпускат в това направление отиват при десетина големи арендатори, а не стигат до малките фирми", обясни Борислав Гуцанов. И добави, че този механизъм не само не помага на икономиката на държавата, а вреди. "Бих казал дори, че това веднъж е предателство към националните интереси на България, към икономиката на държавата и втори път към европейския механизъм", добави той.

По думите му, трябва да спрем да изнасяме първични продукти, а такива, които имат принадена стойност. "От зърното може да произвеждаме брашно, което е с два пъти по-висока принадена стойност или два пъти повече пари. Ако това зърно го насочим към животновъдството, принадената стойност ще е още по-висока, защото тогава ще имаме и производство на месо, мляко, сирене, кашкавал, масло. Ще има работни места", обясни председателят на Съвета по финанси и икономика.

Висока принадена стойност може да бъде постигната и в селското стопанство. "Сега производителите на плодове и зеленчуци, изпитват затруднение да реализират продукцията си. Изхвърлят я в знак на протест. Какво пречи тази продукция или половината от нея задължително да бъде насочена към хотелиерския и ресторантьорския бранш например, разбира се с ясна регулация за цени и качество. В съседни на нас държави, например, има механизъм продуктите необходими за изхранването на децата в детските градини на територията на една община, задължително да бъдат от фирми и производители в радиус до 50 километра. Така от една страна е сигурно, какво ядат децата, а от друга има работни места", обясни Борислав Гуцанов.

Той смята, че подобни политики трябва да залегнат в новата управленска програма на държавата, която БСП ще предложи. Икономиката и по-точно възраждането на икономиката е едно от основните направления, по които партията работи. "Без икономика няма как държавата да се развива. За целта ще предложим ясен план за всяка една от 28-те области. "Това, че 2 млн. българи напуснаха държавата, защото тук няма работа и икономика, си е вид държавен геноцид и трябва бързо да направим нещо, за да не ги последват още 2 млн. ", каза още той.