Болните от варицела се увеличиха над два пъти за седмица
Болните от варицела се увеличиха над два пъти за седмица / снимка: Dariknews.bg, архив

302 случая на заболели от варицела са регистрирани през изминалите 7 дни във Варненско. От тях 269 са в областния град, информират от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).

В сравнение с предходната седмица (130), случаите на варицела в периода 26 февруари - 11 март са доста повече.

Като цяло за посочения период регистрираната в РЗИ - Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници.

Регистрирани са 73 случая на чревни инфекции срещу 43 от предходната седмица, като чревните инфекции са представени от 59 ентероколита, 1 колиентерит, 2 салмонелози, 3 вирусни хепатита и 8 ротавирусни ентерита. Здравните власти отчитат и 49 заболели от скарлатина.

С диагноза ОРЗ са регистрирани общо 553 случая. С диагноза грип в Инфекциозна клиника на МБАЛ „Св. Марина" са постъпили за лечение 13 лица, като диагнозата е поставена само по клинични данни. С усложнения след ОРЗ са регистрирани 103 лица, от които 65 с диагноза остър бронхит и 38 - с пневмония.

През седмицата има регистрирани 2 случая на заболели от Лаймска борелиоза. Има регистрирани четири случая на ухапани от кърлеж. В РЗИ Варна няма постъпили проби за видово определяне на кърлеж.