Болница за плюшени мечета отново отваря врати
Болница за плюшени мечета отново отваря врати / снимка: Национален алианс на хора с редки болести

За четвърти път Национален алианс на хора с редки болести и Асоциацията на студентите-медици в България организират събитието за деца "Болница за плюшени мечета".

Под формата на игра децата ще научат повече за хигиената, здравословното хранене и за това, какво се случва в една болница. Ще могат да общуват с младите лекари по приятелски начин, който ще им помогне да преодолеят страховете си от манипулации и бели престилки.

"Пациенти" ще бъдат плюшените играчки на децата, а "мечешки доктори" ще са студентите по медицина от варненския Медицински университет.

"Болница за плюшени мечета" е международен проект, харесван от децата в цял свят. Докато разказват за "болестите" на своите плюшени играчки, децата получават нови знания и умения и най-вече сигурност, че могат да се справят в болнична ситуация.

В чакалнята ги очакват интересни и занимателни игри, а рецептите в болничната аптека са за бонбони.

"Прегледите" ще се извършват от 11 ч. на втория етаж в Гранд Мол Варна. Организаторите напомнят да не забравяте да донесете своите "болни" играчки.

До болницата ще бъде разположен щанд от който може да купите мартенички, изработени от майки на деца с редки заболявания, и плюшени играчки, дарени от магазин за детски играчки. Събраните средства ще бъдат добавени към фонда за осигуряване на психолог, диетолог и физиотерапевт за децата с редки болести в УМБАЛ "Света Марина"

"Болница за плюшени мечета" е първото от поредицата събития, организирани от Национален алианс на хора с редки болести за отбелязване на Деня на редките болести - 28 февруари.