„Бохеми” с Калуди Калудов открива XIV Коледен музикален фестивал
„Бохеми” с Калуди Калудов открива XIV Коледен музикален фестивал / Източник на снимката: ТМПЦ

Под знака на кандидатурата на Варна за културна столица на Европа днес започва XIV Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна при Театрално-музикален продуцентски център. Началото поставя шедьовърът на Пучини „Бохеми” със звездния тенор Калуди Калудов в ролята на Рудолф.

Творбата, създадена по сюжет от “Сцени от живота на бохемите” на Анри Мюрже и либрето на Джузепе Джакоза и Луиджи Илика, е поставена във Варна за първи път през 1949 г. Следват постановките от 1960, 1979, 1990 и 2003 г. Предстоящият спектакъл ще пресъздаде последната сценична версия - дело на главния режисьор на Варненската опера Кузман Попов. На диригентския пулт ще излезе един от доайените на българското музикално-изпълнителско изкуство и главен художествен ръководител на Държавна опера Варна Маестро Борислав Иванов.

Безспорната ярка звезда представлението е световноизвестният български тенор Калуди Калудов. Варненските меломани са щастливи да видят този месец своя любимец в две от коронните му роли – тази на Каварадоси в „Тоска” на 8 ноември и на Рудолф в „Бохеми” на 14 ноември. Калуди Калудов е пял на най-престижните сцени по света, сред които Миланската Скала, Виенската Щатсопер и Метрополитен опера. Но Варна е неговият град и тук той винаги се завръща с особено вълнение и радост. 

В ролята на Мими ще се представи талантливото полско сопрано Анна Дитри. Двамата с Калуди Калудов са партньори в живота и за втори път ще пеят заедно на нашата оперна сцена.

В спектакъла на „Бохеми” ще се изявят и водещите солисти на Държавна опера Варна - Свилен Николов в ролята на Марсел, Пламен Димитров като Шонар, Деян Вачков като Колин и Ирина Жекова в ролята на Мюзета. В останалите роли Росен Рангелов, Гео Чобанов, Христо Ганевски и др.

Очаквайте „Любовен еликсир” с Илина Михайлова на 19 ноември.

Програмата на XIV Коледен музикален фестивал – Варна 2013 можете да видите ТУК

Билети по 6, 10, 15, 20, 30 лв; ПAKET ФАМИЛИЯ ОПЕРА за четирима с 20% отстъпка от цената на билетите и места по избор; ВИП КАРТА с преференции за цяла година на цена 20 лв. Резервации и продажба на билети - тел.: 052 665 022; 052 665 020 и E-mail tickets@operavarna.bg, www.operavarna.bg

Работно време билетна каса Основна сцена: от понеделник до събота 10.00-13.00 и 14.00-19.00, неделя 10.00-16.00.