Блок за роми във „Възраждане“ няма да има
Блок за роми във „Възраждане“ няма да има / снимка: live.varna.bg

„Категорично заявявам, че блок за роми във „Възраждане" няма да има. Подобна идея не е залегнала в нито един план за развитие и не трябва да се спекулира с това. Говорим за изграждане на социални жилища, което няма нищо общо с плана за интеграция на ромите", заяви днес пред журналисти Таня Василева, началник-отдел „Социални услуги и проекти" в Община Варна.

Жилищата са заложени в действащия Интегриран план за възстановяване и развитие на град Варна, работи се по проектни предложения и предстои подписване на договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Финансирането е с европейски средства. В тези общински жилища, както и досега, ще бъдат настанявани хора в риск, в нетрудоспособност или социално слаби.

В момента има около 1400 общински жилища от фонд „Отдаване под наем", които са заети. В същото време 2500 варненци - нетрудоспособни хора, семейства на деца с увреждания, многодетни семейства, са картотекирани и чакат да бъдат настанени, а свободни жилища няма, допълни Таня Василева.

„Блок с роми в моя район няма да има! Най-отговорно заявявам, че аз ще съм първият човек, които ще реагира при подобна възможност, защото това ще бъде дискриминация спрямо всички останали български граждани", заяви кметът на район „Младост" Христо Христов.

Той посочи, че в района има картотекирани над 750 семейства, които чакат за жилища и само около 60 от тях са ромски. Едно семейство от Максуда е картотекирано и то няма как да получи жилище, защото вече е отказало такова.

„За мен темата с т. нар. „ромски блок" във „Възраждане" е спекулация и предизборна инсинуация от някой, които се опитва да създаде изкуствено напрежение в града", заяви още Христо Христов.