Близо 20 процента от децата останаха без забавачница
Близо 20 процента от децата останаха без забавачница / Дарик Варна, архив

82 процента от децата във Варна са записани в детски градини, съобщи зам.-кметът по образованието Коста Базитов. Общо обявените места в новосформираните групи в забавачниците са 1770, а желаещите да ги посещават – 2647. Осигуреността е 67 на сто. Яслите са били готови да приемат 482 деца от 1239 кандидатстващи.

Приетите в I група деца са 1672, а 915 са останали извън списъците. В яслените групи осигуреността е 39 %. Предстои заемането на 50 места в градини с  национален прием като Логопедичната и ОДГ 9, обясни Базитов. Няма малчугани на 5 и 6-годишна възраст, останали извън детско заведение.

34 на сто от всички приети в I група са деца, при които е отчетено някакво предимство. При яслените групи процентът е 58. Най-често използваното е друго дете от семейството, посещаващо забавачница. На второ място са децата, идващи от многодетни семейства, и близнаците.

Децата, подали документи за посещаване на варненско заведение, които не са родени в града, са 4 процента от всички кандидатствали. Миналата година те са били 10 на сто.

Обмисля се идеята догодина електронният регистър за прием на деца в забавачниците във Варна да стане по-прозрачен. До момента родителите нямаха възможност да следят в реално време какво се случва в системата, но амбицията на общината е достъпът до нея да се отвори и процесът на прием да може да се наблюдава онлайн. Друга цел на местната администрация е да се улесни подаването на документи чрез въвеждане на заявленията по интернет. Това ще даде възможност на родителите да променят желанието си за избор на детско заведение.