Благодатният огън отново ще кацне във Варна
Благодатният огън отново ще кацне във Варна / Sofia Photo Agency

Благодатният огън от Божи гроб в Ерусалим отново ще „кацне” във Варна, съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Очаква се огънят да пристигне на варненското летище в събота около 21.00 ч. По традиция божественият пламък ще бъде внесен в катедралния храм „Свето Успение Богородично”.

На Велика събота тайнството донася на Божи гроб Благодатния огън - най-голямото чудо в света след Възкресението Христово. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. Смята се, че огънят има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря. От Ерусалим той тръгва към православните християни по цял свят.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отправи посланието си по повод предстоящите великденски празници:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

От дълбочината на сърцето си Ви приветстваме с победоносния поздрав на Христовото възкресение, с който вече 1145 г. от покръстването на роден език братски се поздравяваме с радостната вест: „смъртта биде погълната с победа”. /1 Кор. 15:54/

В настоящата епоха, дълбоко белязана от глобализация, секуларизация, атеизъм, идолопоклонство и чуждопоклонство, снижаване на чувството за чест, достойнство, уважението към институциите, във времената на материализъм, прекланяне на плътта и сатанизма, в дните, когато силите на православието не са единни, колкото е необходимо както по целия свят, така и на Балканите, посланието за победа на Възкръсналия Спасител ни дава сили за надежда, че „удържаме преголяма победа чрез Оногова, Който ни възлюби”. /Рим. 8:37/.

Само чрез Разпятието и възкресението на Спасителя се освобождаваме от властта на смъртта и греха. Затова нека се просветим с вечерната Христова светлина, да обновим себе си с православните християнски добродетели и ценности, за да обновим и нашето Отечество за духовен и материален възход!
ВО ИСТИНУ ВОСКРЕСЕ ГОСПОД!

+ ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ Д-Р КИРИЛ

Пасха 2010 г.