Билетчето за автобуса да поскъпне, иска Транстриумф
Билетчето за автобуса да поскъпне, иска Транстриумф / Дарик Варна, архив

За опасността от срив в обществения превоз във Варна алармира собственикът на „Транстриумф холдинг” Антраник Шакариян. В открито писмо до медиите и до общинските съветници той пише, че проблемите в бранша ескалират всеки ден и ако няма навременна и адекватна реакция, Варна може да се изправи пред неработещ обществен транспорт още тази пролет.

След драстичния скок на горивата,  намаляване на пътниците и занижаване на доплащанията за картите на пенсионерите от началото на 2012 г. „Транстриумф Холдинг” принудително спира автобуси от линиите, които обслужва, тъй като не може да ги обслужва. Частният превозвач притежава и до скоро поддържаше в експлоатация  150 автобуса по маршрутните си разписания. От началото на февруари  в движение са оставени 90 автобуса, тъй като липсват средства за ремонт и поддръжка, се казва в писмото.

От „Транстриумф холдинг” настояват да бъде повишена цената на превоза срещу по-качествена услуга. Освен това искат в бюджета за 2013 година Общинският съвет да гарантира 40% от цената на пенсионерските карти, а не 25%, както е планирано. Необходимо  е също общинската транспортна схема най-после да бъде модернизирана, а общината да зададе ефективен модел на публично-частно партньорство в транспортния сектор.

Антраник Шакариян предупреждава, че ако не се пристъпи към комплексно прилагане на тези мерки, „Транстриумф Холдинг” ще бъде принуден еднолично да обяви по-висока цена на билета. Съществува и риск дружеството да не може да обслужва гибещите линии и да преустанови изпълнението им. Не е изключено да се стигне до цялостно спиране на обслужването, допълва собственикът на „Транстриумф холдинг”.