Безработицата във Варна продължава да спада
Безработицата във Варна продължава да спада / sxc.hu

Равнището на безработица във Варненска област през май е 6,97 процента при 7,66 за април, сочат данните на Регионалната служба по заетостта. За Варна броят на безработните намалява на 4,24 на сто. Спрямо миналата година обаче нивото на безработица се запазва по-високо с 1,28 пункта.

Броят на регистрираните търсещи работа през миналия месец е 6738 - с 1047 по-малко в сравнение с април. Към края на юни в Бюрото по труда в морската столица са обявени 1025 свободни работни места. Преобладават професии, свързани с туризма, търговията, администрацията. Все повече се търсят работници в сферата на строителството, както и брокери на недвижими имоти.

Около 25 на сто от безработните във Варна са необразовани, докато за областта делът им е 40 - 50 процента. От висшистите, търсещи реализация, преобладават икономистите и инженерите.

Млади висшисти до 29 години, които желаят да работят в публичната администрация, могат да подават документи в бюрата по труда, разкриха от Варненската регионална служба по заетостта. За областта обявените места са 24. Търсят се главно младежи, завършили право, икономика, компютърни специалисти, филолози, инженери. Желаещите могат да кандидатстват до 16-ти юли.