Безработицата във Варна на нива като през юли
Безработицата във Варна на нива като през юли / Sofia Photo Agency, архив

Безработицата във Варненска област се запазва на нивата от предходния месец, сочат данните на Регионалната служба по заетостта във Варна. Равнището в края на август е 5,87%  при 5,86% за предходния месец.  Спрямо миналата година обаче безработицата е по-ниска с 0,49 пункта.

Броят на регистрираните безработни в областта през август са 13 069 или с 1089 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, когато са били регистрирани 14 158 души без работа.

За Варна равнището на безработица през август е 3,70%, т.е. с 0.02 пункта по-високо спрямо предходния месец. Регистрираните в Бюрото по труда са с 29 души повече в сравнение с юли, когато са били 6405 безработни.

През август в бюрата по труда от областта са били заявени 671 работни места. На работа са постъпили 730 безработни от Варненска област. От тях 370 са започнали работа на първичния пазар на труда, а 360 са устроени на субсидирани работни места по програми за заетост.

Очаква се безработицата през септември да се задържи като през предходните два месеца. Завишена регистрация в бюрата по труда се очаква през октомври и ноември, заяви Катя Антонова, началник отдел "Услуги по заетостта" в Регионалната служба по заетостта. Тя не се ангажира да коментира дали през тези месеци безработицата ще е по-висока спрямо предходната година. Като средногодишно ниво обаче броят на безработните ще е по-нисък в сравнение с 2010-та г., категорична бе Антонова.