Безработицата в областта нараства
Безработицата в областта нараства / Sofia Photo Agency, архив

Отчетеното ниво на безработица през месец септември във Варна е 3.9 % при 3.7 % за предходния месец, съобщи пред журналисти Катя Антонова, началник отдел “Услуги по заетостта” в Регионалната служба по заетостта. Тя допълни, че регистрираните в бюрата по труда в областта през деветия месец на годината са 13 514 при 13 069 за август месец. Това означава, че се бележи ръст на безработицата от 5.9 % на 6.1 %.

Антонова каза още, че годишния разрез показва, че нивото на заетостта за първите девет месеца се увеличава в сравнение със същия период на миналата година. Тя уточни, че до края на годината в областта се очаква още увеличение на безработицата, което е нормално след отминалия летен сезон. Шефът на отдел “Услуги по заетостта” посочи, че равнището на безработицата до месец октомври е 6.7 %. От началото на годината на работа са постъпили 11 059 души, като 85 % от тях са устроени в реалния сектор.

По схема “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” от началото на реализацията на проекта са наети общо 45 младежи. Основната част от тях са от Варна, информира още Катя Антонова. Тя посочи, че по схема "Развитие" от началото на изпълнението й са се включили 904 безработни.

Шефът на отдел “Услуги по заетостта” разкри подорбности и около два проекта, които са стартирали през месец октомври. Първият е “Подкрепа за предприемчиви българи-Компонент 1”. Той дава възможност на безработни от една година, които не получават социални помощи и имат средно или висше образование, да бъдат обучени в направление “Сътрудник в малък и среден бизнес” или “Сътрудник в бизнес услуги”. След това те могат да бъдат консултирани в изготвянето на собствен бизнес проект. При одобрението му и реализирането на втората част на програмата, участващите ще имат възможност да получат безвъзмездно 20 000 лева за реализация на идеите си.

Подаването на заявления вече е стартирало и в проекта на национално ниво ще бъдат включени 25 000 души, каза Антонова. Предвидено е програмата за обучение да продължи до август 2013 година.

Вторият проект дава възможност на новонаети лица от поне един месец, които работят на различно място от това, в което са регистрирани по настоящ адрес, да получат средства за транспорт. Част от условията са да имат поне 6-месечен договор и да кандидатстват чрез работодателя си, както и работното им място да не е отдалечено на повече от 80 км.