Безработицата расте, очакват да падне наполовина през лятото
Безработицата расте, очакват да падне наполовина през лятото / DarikNews, архив

8,4 процента е равнището на безработицата във Варненско през януари тази година, при 7,8 за миналия декември, съобщиха от Регионалната служба по заетостта. В морската столица безработните са 5,7 на сто – с 0,4 пункта повече в сравнение с предходния месец. Най-висока е безработицата в общините Вълчи дол, Дългопол, Провадия и Суворово. Очакванията са през лятото във Варна да бъдат открити нови 2-3 хиляди работни места, а безработицата да падне наполовина.

През първия месец на годината работа са започнали 660 души от областта, 283 от които са специалисти. Устроените на работа младежи до 29 години са 150.

По регионални програми за заетост във Варненска област ще бъдат разкрити 73 работни места за срок от 6 месеца в общините Аксаково, Варна, Вълчи дол, Ветрино, Суворово, Аврен, Провадия, Бяла и Дългопол. Дейностите, които ще се изпълняват, са комунално-битово обслужване, благоустройство на населените места, поддържане на общинската собствденост и околната среда, опазване на паметници на културата.