Бездомни пациенти престоявали с месеци в болница Света Анна
Бездомни пациенти престоявали с месеци в болница Света Анна / снимка: Дарик Варна, архив

Да се вземат спешни мерки за разкриване на допълнителни места в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби. В момента местата са крайно недостатъчни и поради това се случва пациенти да престояват в болница „Света Анна" месеци, докато чакат да дойде редът им за настаняване. Това заявява изпълнителният директор на болницата д-р Гален Шиваров в писмо до общинската комисия "Социални дейности и жилищна политика".

В клиниките и отделенията на болницата постъпват много бездомни в тежко състояние, безработни, възрастни хора без близки и здравно неосигурени. Откакто изтрезвителят в града не функционира, в Спешно отделение се водят и лица в нетрезво състояние. В практика се превърна пребиваването на този контингент пациенти в болницата и след приключване на лечението, пише още в писмото. В него д-р Шиваров посочва, че всеки месец лечебното заведение търпи финансови загуби.

Линейки разнасят пияни по домовете им

Проблемът е актуален не само за здравното заведение, но и за общината. Във Варна нараства броят на приходящите от други градове, които живеят по улиците. С всяка година нараства и броят на приетите по спешност хора в тежко здравословно състояние, без близки или с близки, които са се отказали от тях. Болницата се грижи и отглежда такива пациенти, въпреки че е болнично заведение за активно лечение. Процедурата по настаняване в специализирано заведение е много бавна и има много чакащи, отбелязва още изпълнителният директор на болница „Света Анна".

Искането за увеличаване на местата в приюта му ще бъде разгледано на днешното изнесено заседание на комисията "Социални дейности и жилищна политика". Съветниците ще заседават от 15,30 часа в Дневния център за хора с множество увреждания "Слънчева къща", който се намира в блок 67 в кв. „Чайка".