Без ропот при пролетното подкастряне на кабели
Без ропот при пролетното подкастряне на кабели / Дарик Варна

До момента не са постъпили жалби от страна на фирми или граждани във връзка с ефективното изпълнение на заповедите за премахване на незаконни въздушни кабелни мрежи във Варна. Това съобщиха за Дарик от Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/.

Свалят се незаконно изпълнени въздушни съобщителни мрежи за интернет и кабелна телевизия, информират от Строителния контрол. Във Варна до момента са издадени 20 заповеди за премахване, от които 16 са влезли в сила. От влезлите в сила заповеди се изпълняват 4, издадени още миналата година. Миналата седмица /от 17 до 20 април/ бе първата вълна на сваляне на висящи жици. Според обявения от Строителния контрол график, принудително се сваляха кабелни мрежи на ул. „Георги Бенковски" /в участъка от бул. „Сливница" до ул. „Кракра"/, от фасадата на жилищна сграда на ул."Георги Живков" 40, от покрива на сграда на ул. „Радко Димитриев" 13 и от стълбове за улично осветление на ул. „Беласица" / между улиците „Стара планина" и „Кракра"/.

За 8 от заповедите са издадени възлагателни писма, с които е определен срок за принудителното им премахване, а за 4 заповеди предстои сключване на договори с фирма изпълнител.

Процедурата по премахване на незаконните строежи е уредена с Наредба №13 /2001г., издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След влизане в сила на заповедите за премахване се предприемат действия по избор на фирма-изпълнител по реда на Закона за обществените поръчки. С така избраната фирма-изпълнител се сключва договор за изпълнение на премахване. С възлагателно писмо, издадено от ДНСК, се определят дата и час за начало и край на премахването.

Последните 4 от издадените 20 заповеди за премахване са в процедура по съобщаване и все още не са влезли в сила. След влизането им в сила също ще бъдат изпълнени.

Варна не е единственият областен град, в който рязането на кабели започна. Според графика на ДНСК, акцията ще продължи до средата на юни. Ще се режат жици по улиците в Русе, Перник, Стара Загора, Видин, Монтана, Враца и Бургас.