Без промени при външното оценяване в четвърти клас
Без промени при външното оценяване в четвърти клас / DarikNews.bg, архив

През тази учебна година няма да има никаква промяна при външното оценяване след 4-ти клас. Изпитът по Български език е на 7 май, на 8-ми е този по математика. Децата ще се явят на матура по „Човек и природа“ на 12 май, а на 13-ти по „Човек и общество“. И четирите предмета са задължителни за учениците, обясни директорът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова.

Както и досега изпитите по четирите предмета за външно оценяване след 4 клас ще съдържат тест, както и отворени въпроси, на които учениците сами трябва да напишат отговор. Те са напълно съобразени с учебния материал.

Ако едно дете системно се е подготвяло и е усвоявало материала, не би трябвало да има проблем с матурите, коментира Венцеслава Генова. Според нея за добра успеваемост на външното оценяване съвсем не е необходимо учениците да посещават частни уроци.

До момента Варна се движи около средния успех за страната по отделните предмети, дори малко над него. Назад в годините, като водещи в успеваемостта при малките матури са няколко варненски училища, сред които „Кирил и Методий“, „Стоян Михайловски“, „Петко Славейков“, „Добри Чинтулов“ и други. С най-нисък успех през миналата година е училището в Каменар, сочи справка на образователното министерство.