Без партийни екскурзии за протеста пред парламента
Без партийни екскурзии за протеста пред парламента / netinfo
Варненските централи на партиите, подкрепящи протеста пред парламента на 14 януари, няма да организират транспорт за своите членове и симпатизанти. Желаещите да се включат в митинга ще пътуват на собствени разноски, показа проучване на Дарик на сред местните структури на ГЕРБ, ДСБ и СДС.

Въпреки призива на формалния лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов симпатизантите на партията да подкрепят протеста, от варненската централа не планират организирано пътуване до столицата в сряда. В същия ден общинските съветници в морската столица са насрочили представянето пред избиратели на отчета за дейността си в местния парламент . ГЕРБ-Варна все пак ще прати малко подкрепление пред Народното събрание. Поне 25 души ще заминат, заяви организационният секретар Данчо Симеонов. Повече яснота щяло да има след заседанието на Управителния съвет във вторник. Заради отчета самият Симеонов няма да пътува до София.

Около 20 членове на ДСБ-Варна се очаква да се включат в протеста. Партията обяви през уикенда старта на националната си кампания за предсрочно сваляне на правителството под надслов “Серго, върви си! / Ser Go Home!”. За привържениците на Иван Костов в морската столица обаче също няма организиран транспорт и те ще пътуват на собствени разноски, съобщи председателят на местната структура д-р Ивайло Митковски. Той е възпрепятстван от професионални ангажименти и ще пропусне митинга.

Единственият местен партиен лидер, потвърдил участие на него, е шефът на СДС-Варна Цанко Цветанов. Той пътува за София още днес, заради заседанието на Националния изпълнителен съвет на „синята” партия. Цветанов очаква между 20 - 30 варненски седесари да пристигнат в столицата.

Във Варна опозиционните партии засега не планират прояви. През миналата седмицата СДС и ДСБ опънаха плакати пред руското консулство в знак на протест срещу спрения природен газ. В ГЕРБ-Варна смятат, че митингите трябва да са там, където е централната власт.

Междувременно в интернет форуми се появиха призиви за протест на площад „Независимост”. Засега обаче само няколко блогъри заявяват, че ще се включат.