Без оставки в областното ръководство на БСП след местия вот
Без оставки в областното ръководство на БСП след местия вот / Sofia Photo Agency, архив

Оставки в ръководството на областната структура на БСП може да има едва след подробен анализ на резултатите от местния вот. Това заяви пред журналисти председателят на Областния съвет на левицата Боян Димитров. „Ние сме готови във всеки един момент да направим тази стъпка, ако обстоятелствата го налагат”, обясни Димитров.

От областното ръководство като цяло са доволни от резултатите, постигнати от БСП на изборите. „Въпреки организирания хаос, които предреши резултатите в много общини, ние успяхме да победим убедително в Долни Чифлик и Провадия. Независимите кандидати на Суворово и Белослав, зад които застанахме, също спечелиха”, похвалиха се „червените” функционери. По техни данни в местните парламенти са влезли общо 35 души, само с един по-малко спрямо вота преди четири години.

От левицата признаха, че партията им не е постигнала целите си на местните избори. Социалистите са се надявали да запазят кметовете във Вълчи дол и Ветрино. В Аврен техният кандидат също е бил на крачка от успеха. Въпреки това от БСП не се съгласяват с констатацията, че ГЕРБ „са превзели Варненска област”.

"Червените" са категорични, че техните кметове ще имат прозрачно управление и ще се отчитат регулярно за свършената работа. „Имаме претенциите да сме основна опозиционна сила, която ще бъде алтернатива на ГЕРБ”, уточни Красимир Янков, зам.-председателя на Областния съвет и член на Националния предизборен център на БСП.