Без къпане на Офицерския плаж и през уикенда
Без къпане на Офицерския плаж и през уикенда / Дарик Варна, архив

Забраната за къпане на Офицерския плаж остава в сила, съобщават от Регионалната здравна инспекция. От там уточняват, че забраната остава до получаването на резултати по изследваните микробиологични показатели, отговарящи на изискванията за води за къпане.

Къпането на Офицерския плаж бе забранено на 3 юли. Тогава стана ясно, че взетите на 30 юни проби от морската вода показват стойности на показателите „ешерихия коли" и „чревни ентерококи" в пъти над допустимото. Проведеният извънреден мониторинг отново показа наличие на микробиологични замърсявания над нормите.

В останалите изследвани пунктове по крайбрежието във Варненско морската вода отговаря на изискванията за къпане.

Продължава учестеният мониторинг на водата за пиене в район „Аспарухово" и община Аксаково. Извършените лабораторни изследвания на проби вода от кварталите „Аспарухово" и „Галата", взети на 7 юли, отговарят на изискванията за качеството на питейната вода, информират още от РЗИ-Варна.

На 8 юли са взети проби от селищата Игнатиево, Засмяно, Долище и Генерал Кантарджиево. Изследваните показатели отговарят на изискванията, с изключение на обществената чешма в с.Долище по показател колиформи. Издадено е предписание до "ВиК-Варна" ООД за предприемане на мерки, посочват местните здравни власти.