Без дебати и с аплодисменти приеха продажбата на общински терени за стадион Варна
Без дебати и с аплодисменти приеха продажбата на общински терени за стадион Варна / DarikNews.bg, архив

С 42 гласа „за“, 0 „против“ и 0“въздържал се“ общинските съветници приеха продажбата на близо 17 декара общинска земя, с които да стартира строежът на стадион „Варна“. Гласуването премина без дебати по темата или протести от страна на присъстващите в зала „Пленарна“ граждани. Напротив, решението беше прието с аплодисменти.

В залата присъстваше и изпълнитеният директор на „Химимпорт“ Марин МитевНа заседание на комисията "Собственост и стопанство" преди няколко дни той представи намерението на инвеститорите парцелът да бъде продаван на части на различни инвеститори, като по негови думи вече има сериозен интерес към земята. Парцелът се намира с лице към бул. „Осми приморски полк“ по пътя за квартал „Виница“. Според оценителите минималната цена за квадратен метър в района е 400 евро, но по думите на Митев няма да бъде продавано на такава цена и ще бъде търсена по-висока.

Строителни дейности може да започнат в края на края на месец май. Новият проект предвижда стадионът да бъде с капацитет за 22 000 зрители и да има 3-етажен подземен паркинг за 1500 коли. Необходимата инвестиция се изчислява на 75 млн. лв, но ще бъде редуцирана с 5 млн. лв. За завършване на грубия строеж са необходими около 50 млн.лв. За проектите, подготвителните дейности и укрепването досега „Химимпорт“ са изразходвали почти цялата сума от възлизащата на повече от 22 млн. лв. вноска, с която участват в дружеството „Спортен комплекс Варна“. В него компанията държи 65 %, а общината има 35 % заради апортираните си терени с обща площ 154 дка.

За изграждането на стадиона и паркинга са необходими 80 дка, а 14 дка са отредени за зелени площи и трафопост. Останалите 60 дка са предвидени за развиване на бизнес и именно част от тях е теренът от 17 дка, който ще бъде продаден.