Белославци си искат кмета, той остава в ареста
Белославци си искат кмета, той остава в ареста / Дарик Варна, архив
Белославци си искат кмета, той остава в ареста
36604
Белославци си искат кмета, той остава в ареста
  • Белославци си искат кмета, той остава в ареста

Варненският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" за кмета на Белослав Емил Дичев, определена от Окръжния съд в морската столица. При промяна в по-лека съществува реална опасност обвиняемият да попречи на разследването, тъй като не са събрани всички гласни доказателства и досъдебното производство е в начална фаза.

Пред съда Емил Дичев заяви, че ще се съобрази с решението и както досега, така и в бъдеще ще продължи да съдейства на прокуратурата. По думите му през последните 11 години е отдал цялата си енергия за развитието на община Белослав. И допълни, че е достатъчно известен и няма да се укрие.

Адвокатите му Борислав Люцканов и Иван Томов посочиха пред журналисти, че са изненадани от решението. Според тях мотивите на Окръжния съд да определи “задържане под стража” са незаконосъобразни. Те казаха, че обвиняемият е доста известен както в Белослав и областта, така и в цяла България и изтъкнатата опасност, че може да се укрие, е необоснована. Освен това Емил Дичев има постоянен адрес и чисто съдебно минало, което според защитата дава основания най-тежката мярка “задържане под стража” да бъде изменена в по-лека.

Според обвинението жалбата срещу решението на Окръжния съд на Дичев е неоснователна. Прокурорът по делото изтъкна, че събирането на доказателства не е приключило и отстраненият от длъжност кмет може да окаже влияние върху свидетели. Той спомена, че според Борислав Борисов, дал 5-те хил. лева, поисканият от Дичев подкуп е много по-голям от тази сума.

Дичев беше задържан на 17-ти декември заради вземане на подкуп от 5000 лв. Банкнотите са били белязани, като са били открити при последвалия обиск на касата в кабинета му. При претърсване там са били намерени и иззети общо 150 000 лева в различни валути.

Получените от Дичев 5000 лева са му били дадени от Борислав Борисов от газовата компания „Брод 1". В замяна кметът е трябвало да съдейства на компанията за узаконяването на документи за изграждане на терминал за течен газ в Белослав. От кмета било поискано оказване на въздействие над местните общински съветници в приемането на решение в полза на фирмата.

След днешното заседание адвокатите на Дичев изтъкнаха, че въобще не е изяснен въпросът какви действия по служба е трябвало да извърши кметът за тези пари. “Свидетелят е заинтесовано лице, което предлага подкуп. Той  има проблем, който според него е от 2003 г. Не е в кръга на служебните задължения на Дичев да реши този въпрос. Става дума за узаконяване на имот и за решение на Общинския съвет, а не на кмета”, каза адв. Борислав Люцканов. Той допълни, че не вижда как в бъдеще Борисов ще може да обоснове своите действия, тъй като самият той е искал и е настоявал въпросът му да бъде решен.

В подкрепа на Емил Дичев пред Съдебната палата се събраха над 100 жители на Белослав. Те изтъкнаха, че до този момент не са имали градоначалник, който да е направил толкова много не само за Белослав, но и за околните села. Повече чуйте в прикачения звуков файл.